Nový pražský bar Crazy Daisy: sestup za tajemnou kráskou

Nabízíme vám důkaz, že bar není jenom podnik, kde se pije a baví, ale že to může být také inspirativní místo, kde se snoubí historie s architekturou a dávnou slávou pražských obyvatel.

Esquire Man

Johnnie Walker

Crazy Daisy

Crazy Daisy je nový pražský bar bar s nejvyšší ambicí – stát se nejlepším barem ve městě. Ještě před půl rokem na tomto místě tancovaly svůdné krásky striptýz, dnes tam, kde byly taneční tyče, stojí otevřený bar jako v aréně. Prostor bývalé prvorepublikové kavárny Carioca se nachází pod zemí pod Lindtovým domem na Můstku. Dům je první funkcionalistickou stavbou v Praze a navrhl jej architekt Ludvík Kysela. Zařízení podzemní kavárny pak má na svědomí pražský německý židovský architekt Paul Sydow. Interiér jako by k funkcionalistické stavbě vůbec nepatřil. Pseudorokokové štuky, zlacené zdobení, kroucené zábradlí a nábytek ve stejném stylu vás hodí v historii i čase někam do třicátých let, kdy se lidé chtěli cítit jako jejich o sto let starší předkové. Současní majitelé baru ponechali interiér v nezměněném stavu – je ostatně památkově chráněný – , jen nechali vybudovat barový pult stylizovaný do podkovy a stěny zdobí zcela moderní videomaping, jaký zřejmě nemá u nás obdoby.

Nový pražský bar Crazy Daisy: sestup za tajemnou kráskou

Uspořádání baru je navrženo tak, aby hosté mohli sledovat nejen přípravu koktejlů, ale také další nutné práce barmanů, z nichž se teď stane jakási show – před zraky přítomných se tu budou porcovat těžké ledové kvádry, destilovat parfémy v miniaturní koloně nebo vyrábět cold drip. Ve výklenku za barem, který zdobí vysoké police s lahvemi alkoholu, stojí piano. Hudební dramaturgie tvoří součást barové atmosféry, a až sem půjdete, můžete se těšit na electro-swing, většinou hraný reprodukovaně, ale v určitých dnech také živě. Na konci července bar poprvé otevřel své dveře veřejnosti, zkušební provoz potrvá do 15. září, kdy se tu odehraje velká otevírací party. O to, aby byl bar úspěšný, se stará zkušený barman a ambasador Achim Šipl, který je také tvůrce zdejšího nápojového lístku.

Jak dlouho už pracujete jako barman?
Od patnácti, takže sedmadvacet let. Ale už dlouho jsem za barem nestál, teď pracuju hlavně jako ambasador. Dlouhodobě se věnuju firmě Rudolf Jelinek. Starám se o všechny produkty mixologicky, dělám marketingové projekty a edukaci firmy i laiků.

Jak jste se tedy ocitl tady?
Oslovili mě především majitelé, s nimiž se znám už více než dvacet let. Oslovil mě hlavně ten prostor tady a taky to je výzva. Výzva je to v tom, že mi majitelé dali volnou ruku k prosazení svého konceptu, a to mě nakoplo tak, že jsem se rozhodl, že to budu nějakým způsobem ještě dál řídit a česat. Jinak to většinou při nových konceptech funguje tak, že navrhnu nápojový lístek, vyškolím personál a předám. Nebo rozjedu bar, vyškolím personál a předám. Zdejší koncept je primárně založený na tom, že jde o show. Barová práce je zážitková gastronomie. Dnes už nejde o to, přijít do baru a ožrat se, ale něco si užít. Protože cuba libre si můžete udělat sami doma a levněji. Do baru jdete za atmosférou a zážitkem.

Nový pražský bar Crazy Daisy: sestup za tajemnou kráskou

Podle čeho jste tvořil koktejlové menu?
Jako téma jsem si vybral Prahu. Chci místním i zahraničním návštěvníkům představit krásy Prahy ze svého pohledu, tedy tím, co Praha znamená pro mě. Vybral jsem několik míst v Praze, ta jsme i objížděli a došlo to tak daleko, že drinky po těch místech pojmenované tam i fotíme, takže na závěr budeme mít třináct míst se třinácti drinky, které budeme prezentovat nejen jako alkohol, ale také jako historii, architekturu nebo příběh.

Receptury jste vytvářel sám?
Všechny drinky jsou moje, další už budou ve spolupráci s ostatními. Je otázka, jestli nějaké místo v budoucnu přidáme, nebo ubereme, nebo se roztáhneme do celé České republiky, nebo tu myšlenku změníme. Každý drink má různé spojení. Třeba Kolbenku děláme z nakouřeného mezcalu do sklenice, která vypadá jako lebka, a ještě tam přidáváme kouř. Je to industriální spojení drinku s kouřem. U Perlovky máme hořkosladkou chuť – vyznívá skoro jako dámské pití –, protože i ty příběhy v té ulici byly takové.

Jaký byl váš největší profesní úspěch?
Asi že jsem v roce 2013 vyhrál mistrovství světa. V Moskvě jsem vyhrál mistrovství Evropy, bodoval jsem i v dalších zemích. Dnes už jezdím spíš dělat rozhodčího.

Jaký je ideální host?
Musí mít dobrou náladu, peníze a chuť se bavit. Opakem je host, který přichází už napitý nebo si tu chce řešit problémy.

Nový pražský bar Crazy Daisy: sestup za tajemnou kráskou

Co bych jako host neměl nikdy udělat – co je největší prohřešek?
Asi utéct bez placení. Host by měl mít vždycky nějakou úroveň. Mně nejvíc vadí, když někdo neúnosně obtěžuje někoho jiného.

Kde se vidíte za deset let?
Hodně žiju přítomností, teď je to super, mám nastartovanou práci, rodina funguje, tak si myslím, že za deset let to bude zase nějaká výzva, která mě posune dál. Hlavně se vidím pořád v tomto oboru.

NÁZOR ESQUIRE MANA: Aby bylo možné vybudovat z gruntu nový bar v místě obklopeném konkurencí, musí mít jeho tvůrce silnou vizi, za kterou si stojí, a také musí být rozený lídr, aby dokázal celý kolektiv nasměrovat tam, kam chce. Achim Šipl jako tvůrce konceptu má pod sebou dva barmanažery, kteří jeho vizi předávají dál, a dostatečné zkušenosti a znalosti, aby se nedopustil zbytečných chyb. Přijďte se podívat do Crazy Daisy i vy.

PRAŽSKÉ STŘECHY

Suroviny

  • Pampero rum (Venezuela),
  • jahodové pyré,
  • japonský liker melounový midori,
  • mandarinkový džus,
  • karamelový sirup

Nový pražský bar Crazy Daisy: sestup za tajemnou kráskou

Postup: Šejkrujeme s ledem. Servíruje se do speciální trojskleničky, každá z nich je ozdobená nalepenou čokoládovou krustou ochucenou limetkovou čepičkou, jahodovým prachem a jogurtovou kuličkou.

KAČEROV

Suroviny

  • vodka,
  • likér 43 (španělský obsahuje 43 různých bylinek),
  • medová voda,
  • ovocný čaj kusmi aqua rosa,
  • čerstvá citronová šťáva,
  • rebarborový bitter,
  • bílek

Nový pražský bar Crazy Daisy: sestup za tajemnou kráskou

Postup: Šejkrujeme na ledu a přes sítko přecedíme do koktejlové sklenky. Do té už led stejně jako u předchozích drinků nedáváme. V Craizy Daisy pro každý koktejl vymysleli speciální sklo.

VYŠEHRAD

Suroviny

  • 30 ml Johnnie Walker Red Label
  • cold drip,
  • kafé borgeti,
  • antica formula (první vermut na světě),
  • pěna z ostružinového likéru

Nový pražský bar Crazy Daisy: sestup za tajemnou kráskou

Postup: Ingredience dáme do šejkru s ledem, důkladně protřepeme a přecedíme přes strainer do skleněné baňky. Z té si pak přelíváme množství koktejlu podle libosti do koktejlové sklenky naplněné pěnou z ostružinového likéru.

HLEDÁME MUŽE ZNÁMÉ I MÉNĚ ZNÁMÉ, KTEŘÍ SI PODLE VÁS ZASLOUŽÍ UZNÁNÍ

Diskuze