Whiskey a břitva: Aneb jak vypadá pořádné holičství

"Využijme to!" Touhle prostou pobídkou hrdina Hemingwayova románu Komu zvoní hrana mimo jiné naznačuje, že každá příležitost zasluhuje maximální pozornost, protože nevíte, zda není poslední svého druhu.

Esquire Man

Johnnie Walker

Pokud si záměrně nepěstujete divokou kštici a vousovinu, jednou za čas se prostě musíte odebrat na určité místo a poslouchat cvakání nůžek. Možná máte svého holiče, který ví, jak vám to na hlavě zbastlit co nejméně, nebo prostě zajdete kamkoli s instrukcí „zkrátit“, a pak už to prostě nějak vydržíte. Pravděpodobně i proto, že jste tak zvyklý od časů, kdy vás maminka dovedla k nějaké sadistické paní, která vás svými zdrobnělinami, tupými nůžkami a naprostým nedostatkem čehokoli zavánějící fantazií a soucitem po půl hodině muk vypustila do světa s vizáží Jindry Hojera.

Možná vám už ani nevadí, když vás přes výlohu holičství v nákupních galeriích se špatně skrývanou škodolibostí pozorují neznámí lidé. Možná vás už neznervózňuje váznoucí konverzace s otrávenou adolescentní žvýkající střihačkou, pro kterou jste jen další výplň zoufalé pracovní doby. Jo, člověk si zvykne i na horší věci. Nicméně džentlmen by hygienu vlasů a vousů pojal ušlechtileji. Neboli neodebral by se kamkoli na místo určené mužům. Mužům, kteří se nezajímají o proměnlivé trendy, ale o vlastní styl. Barber shop.

Whiskey a břitva: Aneb jak vypadá pořádné holičství

To je to místo, kam prostě přijdete strávit příjemnou hodinku a kde se k vám budou chovat s respektem. A nůžky a břitvy tam obsluhují výhradně muži. Samozřejmě. Kdo jiný by vám měl lépe rozumět a vědět, jak naložit s vaším účesem a vousy, než tvor, kteří řeší stejná životní i estetická dilemata?

Moje první návštěva tradičního barber shopu znamenala něco jako menší revoluci. Začala hned u vchodu – namísto parfémově dezinfekčního vzduchu z normálního kadeřnictví to vonělo jako v luxusním baru. Což bylo nakonec celkem v pořádku, protože polovinu podniku bar opravdu zabíral. Bar s šerým osvětlením, které navozuje pocit soukromí a samo o sobě zpomaluje čas.

HLEDÁME MUŽE ZNÁMÉ I MÉNĚ ZNÁMÉ, KTEŘÍ SI PODLE VÁS ZASLOUŽÍ UZNÁNÍ

„Co si budete přát k pití?“ Když stříhání vlasů začíná takovou otázkou, okamžitě pochopíte, že místním profesionálům můžete důvěřovat. Dostanete sklenku, případně doutník a jdete se posadit do poctivého koženého křesla, které se tam prolnulo z předválečného Chicaga. No a pak začne koncert nůžek, břitvy a inteligentní konverzace, v níž téma určujete vy. Seděl jsem tam, občas si všiml, jak se k zemi snáší vlasovina, a nahlas meditoval, pokud si dobře vzpomínám, o přednostech a nedostatcích motorů typu boxer, zatímco holič mi občas podal sklenku whisky. Klid, pohoda, žádná dementní hudba, hučení fénu z vedlejšího křesla, ani vyprávění odbarvovaných žen o tom, kam v létě pojedou na dovolenou. A samozřejmě – před holením vám obličej zabalí do napařeného ručníku a pak se po vaší tváři rozběhne břitva – v pěně nebo holicím oleji. (Výsledek s domácím holením nesrovnávejte.)

Pokud jste si přinesl plnovous, zastřihnou ho a protřou olejem, což v normálním kadeřnictví neumějí, a když se o to pokusí, skončíte jako kombinace unaveného popa a trosečníka. Celá procedura může končit různě – mě zbavili chloupků na uších hořícím smotkem vaty, který jsem pak sfoukl, a dal si ještě jednu sklenku. S pocitem lehké hlavy, lehké brady, navoněný kořeněnou kolínskou a s vědomím, že jsem tuhle chvíli využil v Ernestově duchu.

Whiskey a břitva: Aneb jak vypadá pořádné holičství

Inspirace Johnniem Walkerem

A co využít i výlet do Skotska – třeba pod dojmem sklenky, kterou jste si dali ke střihu? Destilerii Cardhu najdete v malebném prostředí města Speyside právě ve Skotsku, známého po celém světě jako kraj whisky. Palírna Cardhu je pak jediným lihovarem, na kterém se podepsala jemná ženská ruka Helen Cumming, která zde destilovala první galon sladové whisky. Tradice sahá až do roku 1811, takže výsledky práce destilérie se už těší slušná řáda generací. Místní sladová whisky vyniká teplou čistou chutí, kterou odborníci označují jako „hedvábná“ a používají ji v prémiových směsích Johnnieho Walkera. Prohlídky začínají od 10.00 do 16.00 každou hodinu a rezervaci si raději zajistěte s delší předstihem na webu www.discovering-distilleries.com/cardhu/, protože tohle chce prostě vidět každý znalec whisky a života. Ochutnávejte, dívejte se a využijte chvíle!

Diskuze